恩平论坛

搜索

[笑话分享] 开平与台山人在恩平饮咖啡

一位开平人与一位台山人来恩平办事,办完后想放松一下,相约去饮杯咖啡。
        开平人在街上问一个靓女:“靓女,踏卵花睇乃呀”?
        靓女旧佢一眼:“耻线嘅,返去喊你妈可睇啦”。
        问了几人都不予回答,两人不知何因。
        后来见到一位阿伯又问:“阿伯,踏卵花睇边道呀”?
        阿伯定咗一下:“讲准哋”。
        开平人讲:“踏卵花呀,好有名嘅咖啡店呢”。
        阿伯听了:“哦,系蝶恋花”。
        开平人爽嘟一下:“系噜”。
        阿伯对佢讲:“响飞马桥过后在小岛广场隔里长堤边就系噜”。
        俩人终于揾到蝶恋花咖啡店,一进店开平人就对服务员讲:“你家踏卵花好难之揾得到来噜”。
        服务员不明佢讲乜,只好问佢:“你想饮乜呀”?
        “想饮杯咖啡噜”。
        “乜牌呀”?
        “蓝山噜”。
        台山人行咗好远路,有哋热,脸上有哋尘,想清擦一下,就对服务员讲:“靓女,可条月经捭我噜”。
        服务员听咗一惊,问:“先生,讲准哋,可咩”?
        “月经呀,有哋热,有哋尘,想可来擦下脸”。
        “月经可来擦脸嘅乜,我冇,等我问问部长睇有冇来咗”?
        部长来到:“先生想啰乜嘢”?
        “月经呀,擦脸用嘅呢”。
        “哦,系热巾嚒,还以为系月经呢,吓得我嘞”。
        部长啰咗条热毛巾捭佢,由于太热烫手,佢只好把毛巾不断往上抛,口中还不停地吹气,“呼、呼、呼”,待毛巾稍冻后才开始用力地擦起来。佢擦完后对部长讲:“你条月经够呭热哇,系唔系啱啱流(捞)出来嘅?”。
        周围嘅客人睇见佢嘅动作咁夸张及问话,个个都捭佢搞紧笑到晕。

你生造出来么
根本唔似台山话。好多类似的段子无论台山还系恩平、开平、新会,都是那些低级趣味没文化的土鳖、闲人、废柴,生造出来的。
正常来讲珠三角内唔同市噶话唔系用白话噶咩
纯属讲古仔。。就算不会讲白话也起码会讲普通话吧。。有果卵傻
很久很久以前,有首恩平铃声,2007年清明,有两个委国华侨返来行山。。

还有一首台山好,好久毛返台山,要塞声去爽返两堪。。再听都好怀念啊~