恩平论坛

搜索

[发发唠骚] 总遇见奇葩

奇葩年年有,我遇到噶偏偏特别多。
        忍无可忍,必须讲出来。奶奶个腿的尾巴根儿,未见过乃人夸冇风度夸冇礼貌夸冇素质噶。
        星期日,我还训紧懵盛盛时就被我仁喊醒,喊我下午去相睇。大脑未运转得过来就应嘟一声“哦”,然后继续补眠时越捻越唔对路,我到底在干嘛,我擦!
        下午3点左右,宁个介绍人(我仁乃牌友,暂且俾区一个名,A婆婆)同区噶老公(暂且俾区一个名喊A公)就来我屋企带我同我仁往宁个相亲对象剧屋企走。一路上,A婆婆同我仁那个兴奋啊,热闹得很啊。我百无聊赖靠跟响剧后边,心捻,这年头相睇还要去屋企见,区系想讲我听区有几多不动产,价值几多百万吗?
      无论我几唔情愿,也来到了。嗯,大屋一间。其实住夸一带噶,个个屋企都系夸大间噶,嗯,不动产果然系好劲,震慑嘟一下靠。然后响门口等嘟几分钟,然后大门口噶卷门先慢慢靠打开。我心捻,隔离唔系有堵小门吗,响入边开锁直接拉开唔系更快吗?转身一捻,哦,可能系想再震慑一下我。我也端正心态,接受区噶第二次震慑。
     相亲对象噶爸爸,一个衣着好朴素噶老人家出来,暂且俾区一个名喊W伯伯。W伯伯好热情靠同A公公、A婆婆、我仁握手寒暄了一番。W伯伯比我噶第一感觉就系好淳朴好健谈,我也甜甜靠喊声“W伯伯好”,然后微微低头作揖。放心,装乖巧系我强项。然后就好似老人团旅游靠,将夸间大屋游览一番,W伯伯系一个好尽职噶导游,各种讲解,然后也引出好多区年轻时候噶故事,顺道也介绍嘟区噶人生。听得我肃然起敬,学我大公讲噶“每一位辛勤劳动噶农民伯伯都系值得尊重噶,值得骄傲噶。”
      老人团最后齐齐坐响二楼噶客厅,开始循序渐进靠倾计。我好听话靠坐响一边,时不时点个头,笑一下,搭个话。
      噢,差点漏嘟今日噶主角,暂且俾区一个名喊W。老人团一坐下,W伯伯就喊W冲茶。W晃啊晃靠起身可个水壶,可几个杯,倒嘟两杯茶,放下茶几,晃啊晃靠再到一杯俾自己,然后就坐响A公公隔离。我望嘟宁两杯茶一眼,再望嘟区一眼。我微微皱眉,但冇讲话。心捻,这是在考验我识唔识做?我即刻又端正心态,夸系人侬主人家噶礼数,我要配合。我瞬间坐直条老腰,双手交叠放响膝头,更加专心听老人团噶谈话。W伯伯同我仁讲剧屋企乃情况,有几口人啊,个个系做咩噶,夸时屋企有几多不动产啊之类的。A婆婆坐我隔离,区就细细声同我讲,W有几好有几好。我眼尾扫几眼W,坐响A公公隔离,耷拉着腰,斜眼望紧我。我再一次皱了皱眉,直接光明正大望翻区。真系好抱歉,区坐冇坐相,企冇企相,好难忍。当兵翻来噶人,居然系靠姿态噶,到底响乃个部队做新兵噶,简直系败类。
     W见我望区,就好大声靠问我“响乃打工啊?做个经理么?5千蚊个月么?”老人团瞬间安静晒下来,望紧我同W 。我礼貌靠笑一下,回区“唔好意思,我冇能力,只能打份千两两千蚊噶工,唔似你啊,有能力做大事。”W又大声大声讲“夸时打工有X用噶么!乃死人老板恶死紧冇命!XXXX,乃扑街”我打断区噶话题“唔好意思,我老板对我好好,可能你遇到乃比较严噶老板之。”W就继续大大声讲“夸时还打咩X工啊!可来做么!梗系做生意啦嘛!”我瞬间唔想搭区,然后W伯伯就打圆场讲“妹,我就得一个仔,以后乃所有家伙都系交俾区噶,想做生意啊咩噶都可以,我都支持噶。你话想卖衫么,埋卖咯。想开餐厅么,埋开咯。”还未讲完,W大大声讲“夸时乃还有人卖衫噶!傻X哒哒噶!几多唔俾马云俾阿里巴巴整死晒啊!”我笑了笑,不说话,举例子都听不出来吗?系你傻吧。
      然后老人团倾滴咩,我直接忽略,望紧茶杯出神,然后觉得坐得腰有点累,就同W伯伯寒暄几句后就招呼老人团准备翻屋企。准备下楼梯时,A婆婆喊我留电话俾W,我话我仁早几日唔系写嘟俾你么,婆。然后A婆婆话“系咯!我唔记得嘟哇。”我笑了笑,拜托就忘了吧不要给了。W伯伯喊我们等一下区,就入了房间,然后W大大声靠吼一句“可个手机下来哇!!!”我被吓了一跳,麻蛋!吓死我了,这平地一声雷!一路上,A婆婆还讲W有几好有几好,我依然笑着点点头不说话。翻到屋企,就该干嘛就干嘛了,反正就冇咩心思想解决人生大事。
      我以为夸件事就靠过去了,哎哟!昨晚居然接到W噶电话。
      时间:晚上7点45分左右
      背景:我跑完步,一身臭汗岩坐下,准备洗澡
      OK,以下情景再现一次
W“喂!做紧咩!”
我“你好,呃,你系乃位?”
W“我哇!”
我皱了皱眉眉头“唔知,你打错了。”
W“你昨日还来过我企!唔记得嘟咯么!”声音感觉提了一个调
我瞬间省起那副乌啡噶坐姿站姿表情“哦!有咩事”
W"稳你倾下计咯!唔得么!”
我“。。。,哦,唔好意思,我准备冲凉了,唔得闲同你倾。”
W“我嘛再打俾你啦!”
挂了。。。我还是一脸懵逼靠望望我手机,A婆婆啊!你老人家真是可爱啊!该忘的偏偏没有忘啊。然后收拾一下就去洗白白了,一如既往用了差唔多半个钟。还未打开房门,手机已经响个不停。我以为系谁啊,冲入去一睇号码,犹豫了一下就接起。
“喂,你好。”
“冲个凉冲夸乃耐噶!”
“。。。呵呵,有事吗?”
“几时得闲去行街啦!”
“。。。呃,我好少行街噶,冇咩兴趣。冇咩事噶话,我恋游戏啦。系靠啦。”
“星期日休息么!星期日去行街啦!”
“呃,星期日我响屋企同我妈捞,唔得闲。”
“屋企有咩好捞!同男朋友捞唔爽乃么!”
“唔好意思,我冇男朋友。”我感觉我的语气越来越不友善了。
“我埋做你男朋友咯!”
“唔好意思,我唔岩你,你也唔岩我!”我忍唔住也升嘟两个调,这到底是一个什么样的玩意儿啊!
“即系唔讲啦!!!”区直接升几个调!我佩服自己,居然冇被区震慑到。
“系!”干脆一个字把天聊死。
“系靠啦!!”大大声一句,然后挂了我电话。
       我一脸懵逼的模样,就好似吃了翔还未知自己吃了咩一样。
        什么人啊?我到底遇到噶什么人啊!响我见过夸多人入边,区系最出格噶!
        哎哟!如此没风度没素质,真替W伯伯心疼居然有够靠叉烧。
        别看我今日淡定上班,淡定打字,其实我手指在颤抖,我灵魂在颤抖。
        柯姐安慰我,蒸狗噜我出姜乸。我话我从唔吃狗肉。
       东南亚华侨安慰我,狗咬嘟你,你唔可以咬翻去噶,冷静。我话我系冇子忍我为什么可以忍区夸耐。
所以,那些相亲的姑娘们啊,别轻易被屋企人可你号码出去啊,不然遇到咩玩意儿,激心噶系自己啊。我也要吸取教训,即使系训觉都唔可以放松警惕,唔可以随便应人,鬼知道懵盛盛时自己会应承乃咩啊。
讲完,开始做工。一堆单,一堆工,好烦。

评分

小事情 + 20 凑热闹
沙漠之鹰 + 20 洋洋千字,我既然读完了,鲜花可别插在牛粪.
恢复+ + 20 保持低调一如既往在你背后挺你,希望日后你.
冬 瓜 + 1 1分是对你的尊重,我还是比较喜欢知性的。.
billow4 + 20 我确实冇笑!
小编小新 + 66 + 66 果然到了年底就麻烦了

你不遇到几个渣怎么知道别人的好???
回复 支持 1 反对 0

来自安卓客户端来自安卓客户端
我冇笑啊……

嗯,不错,继续保持

好多字,我居然看完了点评下,奇葩年年有,今日特别多

我晕字~

我居然看完了..同情你一秒

超小疯 发表于 2017-12-5 11:01
好多字,我居然看完了点评下,奇葩年年有,今日特别多

俗话说,物以类聚。
我深刻反省自己,因为我系奇葩,所以聚晒乃小玩意儿过来,头赤

得闲再讲 发表于 2017-12-5 11:03